”Mitä huonommin menee, sitä enemmän rakkautta peliin”

Tämän viikon asiakashankkeista on mukava nostaa esiin kehityspäivä kuvan maisemissa Pikku-Syötteellä. Pohdittiin porukalla tärkeää teemaa: mitä valmentava johtaminen oikein tarkoittaakaan? Päivä sisälsi aktiivista ja sitoutunutta osallistumista, pysähtymistä tärkeäksi koetun teeman pariin, paljon ihanaa porinaa, naurua ja tärkeitä oivalluksia. Alla noista oivalluksista muutamia:

  • Otsikon suuri viisaus lainattu jääkiekkovalmentaja Mikko Mannerilta. Hän antoi tuon lausunnon 18.1.2020 haastattelussa ennen Porin Ässien kohtaamista, kun Kärpillä oli takana 3 ottelun tappioputki. Ja todellakin, niissä hetkissä, kun suoritus takkuaa, valmentava esimies ei rankaise vaan lisää tsemppiä, uskoa onnistumiseen, kannustusta ja tukea.
  • Ilman luottamusta ei ole valmentavaa johtamista. Valmentava johtaminen perustuu ennen kaikkea luottamukseen ja toista arvostavaan asenteeseen, ei vain johtamisen tekniikkaan. Välillä täytyy ”luottaa, niin että ihan hirvittää”.
  • Kun uskotaan ja luotetaan, rohjetaan kokeilla. Kokeilukulttuurin kautta löydetään parhaita käytäntöjä laajennettavaksi muunkin organisaation käyttöön.
  • Kun päätetään kokeilla, on sallittava erehtymiset, virheet ja epäonnistumiset. On oivallettava, että epäonnistuminen on onnistumisen harjoittelua.
  • Organisaation kulttuuri ratkaisee ja johdon esimerkki viitoittaa koko esimiesporukan toimintaa. Pelkät hyvät aikomukset eivät vahvista valmentavaa johtamisotetta – tarvitaan omakohtaista pohdintaa. Sitä, että valmentavan johtajuuden ajatus menee jokaisen esimiehen ”ihon alle”.
  • Ja läsnäolossa muistetaan, että laatu korvaa määrän. Hektinen arki ja isot alaisryhmät tuovat haasteita esimiehen ajankäyttöön. Aikaa yksittäisen ihmisen kohtaamiseen voi olla välillä vaikea löytää. Sitä suuremmalla syyllä – silloin kun hetki kohtaamiselle on, otetaan tilanteesta kaikki irti ja ollaan aidosti läsnä.